Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Krzysztof Kuciński | 2015-05-13 13:25:03
szwecja, certyfikaty, licencje, etykiety

Nazwy i oznaczenia na opakowaniach i etykietach produktów przeznaczonych do sprzedaży w Szwecji muszą być po szwedzku.

 

Szwedzki odbiorca szuka w Polsce dostawców spełniających kryteria jakościowe, potwierdzone certyfikatami, np. ISO 9000, oferujących wyraźnie niższe ceny, niż konkurencja z innych krajów UE.

Szwecja ma swoje standardy kontroli na obecność salmonelli w mięsie i jajach, które nie obowiązują w innych krajach UE poza Finlandią. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1688/2005 z 14 października 2005 r. wprowadzającym w życie rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specjalnych gwarancji dotyczących salmonelli związanych z wysyłkami niektórych mięs i jaj do Finlandii i Szwecji, kontroli podlega każda partia towaru wprowadzana na rynek szwedzki.

W Szwecji jest zabroniona sprzedaż następujących towarów: produktów zawierających rtęć np. termometrów, produktów PCB, PCT, np. olej transformatorowy, produktów CFC, EFC, np. zawierających piankę gumową, aerozoli na bazie freonu, produktów po powierzchniowej obróbce kadmem lub zawierających związki kadmu.

Zakupy produktów, takich jak: broń, materiały wybuchowe, leki, substancje trujące, wymagają licencji lub specjalnego zezwolenia.

 

http://www.mg.gov.pl/files/upload/7904/Blue%20Guide%202014_pl.pdf